medjunarodna selidba inostranstvo, kako da obavim selidbu koji je iznos carine i procedura

Kako da obavim selidbu u inostranstvo i obrnuto, kako da se preselim iz inostranstva u Srbiju? Koji je postupak i šta mi je potrebno od dokumentacije? Da li mogu da ostvarim carinske povlastice i koje? Čuo sam da je zabranjeno prenositi slike i knjige preko granice, da li je to tačno? Koja je vrednost stvari koju smem da unesem u Srbiju? Da li plaćam carinu za selidbu?

Ova i mnoga druga pitanja koja dobijamo od strane klijenata koji se prvi put sreću sa potrebom selidbe u inostranstvo ili naših državljana koji se trajno vraćaju u domovinu, su nam ukazali na potrebu da u jednom ovakvom članku detaljno odgovorimo na najčešće postavljena pitanja vezano za međunarodne selidbe.

Selidbe iz Srbije u inostranstvo

Ovo je vrlo aktuelno u odnosu na broj selidbi naših državljana koji se trajno vraćaju u Srbiju s obzirom na nezvanične podatke da Srbiju godišnje napusti oko 30.000 uglavnom mladih i obrazovanih ljudi. Ako ste uspeli da pronađete posao u inostranstvu u firmi koja vam je obezbedila radne papire i dozvolu boravka onda u većini slučajeva poslodavac pristaje i na troškove vaše selidbe. Međutim, budžet nije neograničen i potrebno je dostaviti fakturu i ostalu dokumentaciju o troškovima da bi vam poslodovac to refundirao.

Zato kod odabira agencije za selidbu potražite one koji se profesionalno bave poslovima selidbi, imaju iskustva i mogu da vam obezbede neophodnu dokumentaciju.

U zavisnosti od vaših finansijskih mogućnosti i količine selidbenih stvari koje selite u inostranstvo kao i da li je selidba u države Evropske unije ili u neke udaljene države (SAD, Kanada, Australija, Rusija itd) možete odabrati:

 • zbirni prevoz (drumski, vazdušni, pomorski) i
 • pojedinačan prevoz (kombi, kamion).

Naravno, druga varijanta se odnosi na države EU gde je takav vid prevoza zbog blizine isplativiji ili ako želite da teretno vozilo bude angažovano samo za prevoz vaših selidbenih stvari.

Spisak popisanih selidbenih stvari

Ukoliko organizujete selidbu u sopstvenoj režiji potrebno je da popišete sve selidbene stvari odnosno da napravite spisak stvari sa približnom vrednošću. Redni brojevi moraju da se slažu sa brojevima na pakovanju (kartonske kutije, folije, kese, itd) a svako pakovanje mora da ima popis odnosno sadržaj stvari.

spisak popisanih stvari i kartonske kutije za selidbe u inostranstvo

Taj spisak predajete špediterskoj kući koja priprema dokumentaciju za carinske organe. Detaljne informacije o destinaciji, graničnom prelazu, prevoznom sredstvu, datumu selidbe i ostalo dogovorićete sa špediterom.

Iznošenje slika, knjiga i predmeta umetničkog i istorijskog značaja

Veoma je bitno da se napomene za selidbu u inostranstvo ako imate slike, knjige i predmete umetničkog i istorijskog značaja nije dovoljno da se ovakvi predmeti samo popišu već je za njihovo iznošenje iz Srbije potrebna dozvola nadležnih insititucija i to:

 • dozvola Republičkog zavoda za zaštitu spomenika ako su u pitanju predmeti kulturnog, umetničkog i istorijskog značaja (bez publikacija),
 • dozvola Narodne biblioteke Srbije ako su u pitanju publikacije,
 • dozvola Ministarstva kulture republike Srbije za trajni izvoz kulturnih dobara ili privremeno iznošenje a koja se izdaje za teritoriju cele zemlje.

Carinici na osnovu izdate dozvole neće zahtevati podnošenje izvozne carinske deklaracije odnosno sprovođenje redovnog carinskog postupka.

Dakle, odgovor na pitanje da li je zabranjeno prenositi slike i knjige preko granice: sa dozvolom nadležnih institucija možete izneti iz zemlje ove predmete.

Selidba iz inostranstva u Srbiju, trajni povratak naših državljana

Postupak međunarodne selidbe iz inostranstva u Srbiju je sličan prethodnom a razlika je u zakonskim olakšicama prilikom carinjenja selidbenih stvari što će biti odgovor na pitanja sa početka teksta a odnose se na plaćanje carine za selidbu, limit za vrednost robe, postupak za naše ili strane državljane.

Selidbu može obaviti inostrana firma koju angažujete prema državi i mestu boravka a možete angažovati i domaću firmu ili deo poslova dogovoriti već prema konkretnom slučaju.

Dobro se raspitajte o uslovima, potrebnoj dokumentaciji, načinu transporta, troškovima, rokovima pre odluke kome ćete poveriti selidbu.

Limit za selidbene stvari kod oslobađanja od carinskih dažbina

Svi naši državljani kada se vraćaju iz inostranstva u Srbiju za pokućstvo koje donose oslobođeni su plaćanja uvoznih dažbina ako vrednost selidbenih stvari (pokućstva) ne prelazi iznos 5.000 evra. Da biste ostvarili ovo pravo potrebno je pribaviti sledeće:

 • spisak selidbenih stvari odnosno detaljan popis sa okvirnom procenom vrednosti,
 • potvrda da ste na radu u inostranstvu proveli najmanje 2 godine koju pribavljate u našem Konzulatu ili u firmi u kojoj ste radili,
 • pisana izjava potpisana od strane korisnika sa unetim brojem pasoša, koja se odnosi na razlog selidbe tj.da se pokućstvo trajno seli u Srbiju.

Takođe, obratite pažnju da se sva roba i stvari koje su oslobođene od plaćanja carine ne može otuđiti, dati drugom licu ili drukčije upotrebiti u roku od 3 godine od dana stavljanja u slobodan promet. Isto tako ne može se davati u zalog, pozajmicu ili kao obezbeđenje za izvršenje druge obaveze.

Slobodno raspolaganje je moguće samo za robu i stvari za koje su plaćene uvozne dažbine. Međutim, po vašem zahtevu mogu se ocariniti sve stvari i roba prema procenjenoj vrednosti. U tom slučaju se visina dažbina određuje prema stanju robe i prema propisima koji važe u momentu podnošenja zahteva

Još jedna napomena se odnosi na to da ne morate sve stvari da preselite odjednom već kako vam odgovara, iz nekoliko puta.

selidba inostranstvo iz Beograda za Beč Austrija, pojedinačan kombi prevoz robe našeg poslovnog partnera

Razlika između trajne selidbe u Srbiju i povremenog dolaska

Bitno je napomenuti gde najčešće naši državljani greše i mešaju pojam selidbe (trajnog povratka u domovinu) od dolaska na odmor ili u posetu rodbini, prijateljima kada donose sa sobom nove i polovne stvari. U ovom slučaju carina na polovne stvari koje donose odnosno uvozne dažbine se plaćaju ako iznos robe prelazi vrednost 100 evra.

Ovde postoji i mogućnost tzv. skraćenog carinskog postupka na graničnom prelazu kada će vam carinik na prelazu proceniti i ocariniti robu i stvari jedinstvenom carinskom stopom od 10%.

Nadamo se da smo uspeli ovim člankom da odgovorimo na najbitnija pitanja i nedoumice oko preseljenja a na sajtu našeg poslovnog partnera možete pročitati na stranici selidbe inostranstvo detalje za pojedinačan kombi prevoz selidbenih stvari u inostranstvo.

Objavio

1 Comment

 • Ljubisa i Hasania Stojković komentariše:

  Dobar Dan

  Cena za Selidba stvari i kućnog ljubimca iz Niša Srbija Melburn (Melbourne) Australia