uvoz polovnih automobila u srbiju, procedura na carini potrebna dokumentacija za uvoz vozila

Procedura uvoza polovnog automobila u Srbiju nije tako jednostavna kako na prvi pogled izgleda. Na ovu temu takođe dobijamo mnogo pitanja jer je uvoz polovnjaka i dalje aktuelan kao jedan od načina za promenu vozila u situaciji kada mali procenat stanovništva može da priušti novo vozilo.

Na startu ovog članka da razjasnimo dilemu da li se uopšte isplati kupovina polovnog automobila u sopstvenoj režiji? U principu ako se dobro organizujete i imate pomoć rodbine, prijatelja koji već žive i rade u inostranstvu možete sve da obavite sami. Međutim, to zahteva njihovo dodatno angažovanje i poverenje da umesto vas neko pregleda automobil, proveri dokumentaciju, pregovara cenu itd pa ako se sve složi krenete na put i preuzmete auto.

Polazna tačka za dobijanje okvirnih informacija o ceni, vrsti vozila, karakteristikama itd može biti pregled ponude na jednom od najvećih sajtova za kupoprodaju vozila u Nemačkoj i EU Mobile.de ili Italija AutoScout24 i mnogi drugi. Ne zaboravite da u kominikaciji sa prodavcem ili kroz filter pretrage isključite njihov porez na dodatu vrednost.

Što se tiče povoljnije cene ili „proći ću jeftinije“ morate napraviti razliku od profesionalnih dilera i prodavaca automobila na našim auto placevima koji kupuju veći broj vozila, prisustvuju licitacijama i samim tim teško ćete postići njihovu cenu.

Ako se odlučite da sami krenete na put morate dobro da izračunate sve troškove koji prate kupovinu i dovoženje vozila u Srbiju kako bi to ispalo povoljnije od trenutne ponude na našem tržištu ili u krajnjem slučaju da za isti novac dobijete automobil u boljem stanju (sa boljom opremom, manjom kilometražom, itd). Postoji i opcija dovoženja odabranog vozila (putničko, teretno) zbirnim prevozom na specijalizovanim prikolicama angažovanjem firmi koje pružaju takve usluge.

Vrlo je bitno da pre ulaska u proceduru obavite razgovor sa špediterom koji ima iskustva kod uvoza vozila i koji vam može napraviti okvirnu računicu troškova kao i da vas uputi koju dokumentaciju morate da pripremite kako kasnije ne bi bilo dodatnih problema i nepredviđenih troškova.

Potrebna dokumentacija za uvoz polovnog automobila u Srbiju

Ako niste već pročitali za potrebna dokumenta pogledajte na stranici uvoz vozila u Srbiju gde imate primere sa snimcima pojedinih dokumenata a ovde ćemo dodatno pojasniti opcije kupovine od fizičkog i pravnog lica u inostranstvu. Dakle, za uvoz polovnog automobila u Srbiju morate obezbediti sledeću dokumentaciju:

 • račun ili faktura mora biti biti overen kod nadležnog organa (notar, sud, opština itd) ako ste kupili kod pravnog lica što važi i za kupoprodajni ugovor kada kupujete od fizičkog lica, jedino ako kupujete direktno do proizvođača to nije obaveza,
 • originalna saobraćajna dozvola, u slučaju da je kopija ona takođe mora biti overena od strane nadležnog organa,
 • EUR1 obrazac potvrda o poreklu odnosno da je vozilo proizvedeno u Evropskoj uniji. Ako kupujete od fizičkog lica onda je potrebno nabaviti potvrdu proizvođača o prefercijalnom poreklu (bez ove potvrde EU carina neće overiti EUR1). Ako kupujete od pravnog lica onda vam on izdaje a overava EU carina, s tim što za vozila vrednosti do 6000 eur (po katalogu AMSS) može biti i izjava na fakturi obavezno overena od strane pravnog lica, sa podacima lica koje izjavu overava, mestom i datumom. Bitno je da ovo bude u strogo propisanoj formi inače naša carina može odbaciti,
 • eksportni dokument odnosno izvozna deklaracija koju overava carina EU odnosno države iz koje se vozilo izvozi,
 • COC Certificate of Conformity za vozilo, sertifikat na osnovu koga se utvrđuje da vozilo ispunjava određene standarde, nije neophodan ali može biti od velike pomoći kod pribavljanja Uverenja o ispitivanju vozila koje izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

carina na uvoz automobila u Srbiju, carinska stopa za sva vozila sa poreklom iz Evropske unije iznosi nula posto

Koliko ću platiti carinu na uvoz automobila?

Najčešće postavljeno pitanje što ukazuje da građani nisu dobro informisani o carinskim stopama na uvoz polovnih automobila u Srbiju.

Odgovor već imate na linku na našoj stranici (tekst gore) ali ponovićemo još jednom: za sva vozila proizvedena u EU sa benzinskim i dizel motorima carina iznosi 0%.

Za sva vozila koja nisu proizvedena u EU carinska stopa je 12,5%. Porez na dodatu vrednost PDV iznosi 20%.

Osnovna metoda za utvrđivanje vrednosti po kojoj se carini vozilo je faktura. Ali ako carinik posumnja u vrednost iskazanu u fakturi ima pravo i zakonsku obavezu da prekontroliše i ospori. Vrednost se tada utvrđuje prema katalogu cena i nomenklatura vozila AMSS (Auto-moto savez Srbije).

AMSS auto-moto savez Srbije katalog cena vozila i nomenklatura

Procedura na graničnom prelazu

Dolaskom na granični prelaz na izlasku iz EU tražite od njihovih carinika da vam overe izvoznu deklaraciju što je dokaz da je vozilo napustilo teritoriju EU a bitno je i iz razloga povraćaja poreza ako na njega imate pravo i tako ste dogovorili sa prodavcem. Dobro bi bilo da pre dolaska na granicu napravite sve kopije dokumenata.

Posle prelaska međuzone dolazite kod naših carinika i prijavljujete vozilo za carinjenje posle čega vas carinik upućuje na špediciju. Kompletnu dokumentaciju predajete špediteru sa trenutnim stanjem kilometraže automobila. Ukoliko postoje oštećenja na vozilu obavezno napomenite špediteru kako bi slikao i podneo sa dokumentacijom. Tolerišu se isključivo manja oštećenja (ulubljenje lima, napuknuće plastičnih delova i sl).

Sa završenom graničnom prijavom javljate se cariniku na pregled, neretko to obave uz prisustvo špeditera. Nakon pregleda možete nastavi put sa obavezom javljanja u roku od 3 dana (72sata) špediciji u mestu carinjenja odnosno za fizička lica po mestu prebivališta. Špedicija razdužuje graničnu prijavu i vozilo upućuje u javno carinsko skladište do okončanja carinskog postupka.

Uvoz motocikala u Srbiju, uvoz mopeda skutera

Procedura za uvoz dvotočkaša motocikala, mopeda, skutera u Srbiju je slična napred opisanoj proceduri za uvoz automobila. Potrebna je dokumentacija kojom se vrši pravilna identifikacija: saobraćajna knjižica, faktura i kupoprodajni ugovor koji mora biti overen kod nadležnih organa države (sud, notar, opština, itd).

Jedina razlika u odnosu na automobile je što motori dvotočkaša ne moraju biti proizvedeni u skladu sa normom EURO 3 budući da i neki novi modeli motocikala ne ispunjavaju ovu normu.

uvoz motocikala mopeda skutera u srbiju, procedura se ne razlikuje od uvoza automobila, euro 3 standard nije uslov

E-upit za uvoz vozila, kalkulator troškova

Sve informacije oko uvoza vozila u Srbiju putnički i teretni program, uvoz radnih mašina, uvoz poljoprivrednih mašina, uvoz vozila specijalne namene, uvoz motocikala možete dobiti na brojeve telefona na našem sajtu (carinjenje vozila, agent registracije i osiguranja vozila: Jelena Ležaić mob.: +381.64.196.08.74) a okvirne troškove odnosno kalkulator možete dobiti popunjavanjem e-upita za uvoz vozila.

Objavio 46 Komentara

46 Comments

 • Milorad komentariše:

  Da li mi možete reći katlošku vrednost auta:
  Ford focus tedi 2003 1.8

 • Siniša groznica komentariše:

  koliko bi kostala carina za opel vektru 2003 godiste 1.8 90 kw presao 135000

 • Zoran komentariše:

  Uvezao bi bmw r1200rt 2006 god cena napolju je 6000 e zanima me koliki su troskovi od granice do registracije ako vi radite kompletnu papirologiju. Poz

  • špedicija Beograd komentariše:

   Poštovani,
   na našem sajtu već postoji opcija upita tako da možete popuniti e-upit i dobićete okvirnu procenu troškova,
   hvala na poseti

 • Dragan komentariše:

  Reno Megan kupe 2010 godiste 1.5 dci 80kw, kolka je carina za njega

  • špedicija Beograd komentariše:

   Poštovani,
   na našem sajtu već postoji opcija upita tako da možete popuniti e-upit i dobićete okvirnu procenu troškova,
   hvala na poseti

 • VUKASIN komentariše:

  Postovani:
  Za uvoz vozilo marke! TOYOTA Yaris 998 c3, 50.1 kW, motor Euro 4 benzin, 2008 god. 70.000km
  Sertifikat Eur1, dal bi mogli da mi odgovorite kolko bi me kostala carina kod vas.
  Hvala : V.Dimic

  • špedicija Beograd komentariše:

   Poštovani,
   na našem sajtu već postoji opcija upita tako da možete popuniti e-upit i dobićete okvirnu procenu troškova,
   hvala na poseti

 • Dejan komentariše:

  Postovani,
  Mi smo firma D**** sa sedistem u O***** i bavimo se Transportom automobila. Za potrebe klijenata zeleli bi smo da obezbedimo i uslugu carinjenja vozila. Mozete li nam pomoci oko potrebne dokumentacije za Svajcarsku i Nemacku.

  • špedicija Beograd komentariše:

   Poštovani,
   da naravno
   možete popuniti e-upit i ukratko objasniti kakvu saradnju želite i neko će Vas kontaktirati na ostavljeni kontakt broj,
   hvala na poseti

 • Natasa komentariše:

  Postovani,moja tetka bi mi kupila auto u Nemackoj ,ona bi to uzela na kredit jer je 10000e,dali bi ja taj auto mogla da uvezem i koja je procedura?Hvala

  • špedicija Beograd komentariše:

   Poštovana,
   procedura je već opisana u članku koji ste komentarisali. Kompletirajte dokumentaciju za vozilo u Nemačkoj na Vaše ime i krenite u proceduru uvoza. Imate upit na sajtu za okvirne troškove kao i kontakt naše firme.
   Hvala na poseti

 • Alleksandar komentariše:

  Uvezo bi auto iz nemacke na invalidske papire 100% pa me zanima dali se placa pdv i kakvi jos troskova ima dok dodje do registracije i dali to ima veze sa kubikazom vozila dali je isti popust 2000kubika i na 2700kubika

 • Dusan komentariše:

  Dali moze da se uveze golf 4 1999 god

 • aaallleeekkksss komentariše:

  sto znaci za auto iz ch sa e1 platio bi na fakturisanu cenu porez od 20% i troskove spedicije i to je to , dali sam u pravu ?

 • Aleksandar komentariše:

  Dali se moze uvesti auto preko invalida. Koja je procedura i sta treba od dokumentacije hvala.

 • SRDJAN komentariše:

  Uvezao bih auto iz slovenije molio bih da mi odgovorite koja je dokumentacija potrebna unapred hvala

  • špedicija Beograd komentariše:

   Poštovani,
   procedura je već opisana u članku koji ste komentarisali. Kompletirajte dokumentaciju za vozilo u Sloveniji na Vaše ime i krenite u proceduru uvoza. Imate upit na sajtu za okvirne troškove kao i kontakt naše firme.
   Hvala na poseti

 • Zeljko komentariše:

  Postovani / a

  Nemam licnu kartu niti pasos RS .da li kao strani drzavljanin mogu na teritoriji Srbije da prodam automobil (clan familije ili nekom nepoznatom fizickom licu ), odnosno napravim vazeci kupoprodajni ugovor .

 • Vuk komentariše:

  Dali bi moja Ujna koja ima dvojno drzavljanstvo sa prebivalistem u Francuskoj mogla da mi pokloni auto sa Francuskim tablicama koji je u Srbiji .Dali se placa carina i kakav je postupak u tom slucaju .Hvala .

 • Ivan komentariše:

  Ja imam pitanje za privremeni uvoz nema tablice anulirana saobracajna treba da se u Srbiju Vozilo popravi i vrati u Svaicarsku koja je pgocedura i jer radite takvu vrstu carine

 • Zlatan komentariše:

  Vracam se iz svajcarske u srbiju tamo sam radio 3ogod sad sam u penziji i dolazim u srbiju da tu zivim tamo se odjavljujem imam auto koji je duze vremena u mom vlasnistvu kakva je procedura da ga dovezem u srbiju dali treba carina ili samo porez

 • Natasa komentariše:

  Postovani, da li moguc uvoz i rdgistracija vozila iz UAE?

 • Ivan komentariše:

  Poštovani, da li je moguć uvoz i registracija vozila iz Ruske Federacije proizvedenih u EU ali za trzište Rusije?
  To je bilo zabranjeno od leta 2018, nije se mogla dobiti potvrda AMSS, pa je bilo priče da će menjati zakon i dozvoliti opet uz neke dodatne preglede…
  Hvala

 • Dijana komentariše:

  POSTOVANI
  Dalij moguc uvoz Audija A3 tdi 2010 godina iz BiH

 • Ivan komentariše:

  Osnovna metoda za utvrđivanje vrednosti po kojoj se carini vozilo je faktura. Ali ako carinik posumnja u vrednost iskazanu u fakturi ima pravo i zakonsku obavezu da prekontroliše i ospori. Vrednost se tada utvrđuje prema katalogu cena i nomenklatura vozila AMSS (Auto-moto savez Srbije).

  Ako je carina na uvoz polovnih vozila proizvedenih u EU 0%, zašto onda carina utvrđuje vrednost vozila ?

 • Rade Janujs komentariše:

  Molim vas da mi pojasnite dva pitanja.
  Nisan nije proizveden u EU. Kako se tretira?
  Kako se tretiraju vozila iz Norveske? Npr. vozilo je nisan koje nije proizvedeno niti se uvozi iz EU?
  Hvala, Rade

 • Vladimir komentariše:

  Dali je bolje da mi dovezu auto ili da ja idem po njega

 • Milan komentariše:

  Da li naplacujete popunjavanje i vas odgovor na e-upit?

  • špedicija Beograd komentariše:

   Poštovani,
   ako mislite na popunjavanje e-upita na sajtu naravno da se ne plaća jer je sve informativnog karaktera,
   hvala na poseti.
   pozdrav

 • Dragan komentariše:

  Pozdrav!
  Volvo 1997. benzin, da li je mogiće uvesti i registrovati u Stbiji!?

 • Branko Vukalović komentariše:

  Koji je najmanji euro standard za putničko vozilo npr. Mercedes B180

 • Branko Vukalović komentariše:

  Da li mogu uvesti Mercedes B180 iz Njemačke sa euro 4 motorom ili mora biti euro 5

 • BRANKO STOJILJKOVIĆ komentariše:

  KAKO DA POVRATNIK UVEZE SOPSTVENI AUTO (GOLF 6,2009.GODIŠTE) UREDNO REGISTROVAN U AUSTRIJI

 • Milija Lazović komentariše:

  Sa karticom Legitiminacija mirnodopskog vojnog invalida može li da se uveze auro bez obaveza plaćanja carine

 • Vladimir Simonović komentariše:

  Zasto mi spediter trazi 1040 € za uvoz BMW-a ako ste vec napisali da za vozila proizvedena u EU nema carine i poreza? Ko tu koga vara?

  • špedicija Beograd komentariše:

   Poštovani,
   očigledno niste dobro pročitali blog post ili ste čitali na nekom drugom veb mestu. Pogledajte pažljivo šta je sve potrebno od dokumentacije i kakav je postupak za uvoz vozila u Srbiju. Iznos troškova zavisi od vrste vozila, godine proizvodnje, snage motora, opreme itd
   Hvala na poseti

 • Jasmina komentariše:

  A sam iz Srbije.Šta mi je sve potrebno za uvoz auta iz Hrvatske u Srbiju, kupljen od privatnog lica? Auto je 2018.godiste
  Hvalaa unapred

 • Ljiljana komentariše:

  Poštovani
  trenutno me interesuje jedan auto mercedes-benz b180-2009.god dizel -1991cm3
  U koliko se dogovorimo oko cene, zanima me koja bi cena bila za transport od Srbije.Beograd od
  Ruwererstraße 27b
  DE-54292 Trier?

 • dmitar stevanovic komentariše:

  Kupio bih vozilo iz Kine, folswagen, skoda ili toyota, do 1950mm3, benzin, dizel ili hibrid, godiste 2018 do 2021, euro 6, polovno, preko Alibabe, sa COC sertifikatom. Cena sa sajta je do 5000$.
  Da li se moze, koliki su troskovi carine i sta je jos od papira neophodno.

Ostavite komentar:

Označena polja zvezdicom su obavezna.

*