pariteti isporuke incoterms 2010

Pariteti isporuke skraćenice koje možete videti na našem sajtu prilikom popunjavanja e-upita za uvoz robe su skup jedinstvenih pravila prema kojima se obavlja međunarodna trgovina. Ova pravila se koriste kod sklapanja ugovora o međunarodnoj kupoprodaji robe i utiču na cenu robe što zavisi da li je prodavac dužan da izvrši isporuku do kupca, špeditera, prevoznika ili je kupac dužan da preuzme robu u prostorijama prodavca.

Međunarodni trgovinski termini INCOTERMS 2010

Ukratko, ovo je skup pravila kojima se određuje koje troškove i rizike u vezi s dostavom robe snosi prodavac a koje kupac. Prva pravila je izdala Međunarodna trgovinska komora (ICC) 1936.godine u Parizu i ona se revidiraju svakih 10 godina. Trenutno važe pravila INCOTERMS 2010, kojih ima ukupno 11. Ova reč je skraćenica od International Commercial Terms – međunarodni trgovinski termini. Više informacija možete pročitati na sajtu Međunarodne trgovinske komore (International Chamber Of Commerce) gde su sve skraćenice detaljno objašnjene a prenosimo ukratko šta znače:

Pariteti isporuke koji se primenjuju za sve vrste transporta

EXW (Ex Works) – franko fabrika, preuzimanje robe od strane kupca u fabrici prodavca. Ovde su minimalne obaveze za prodavca dok sve troškove snosi kupac.

FCA (Free Carrier) – franko prevoznik, prodavac predaje izvozno ocarinjenu robu prevozniku koga je odabrao kupac.

CPT (Carriage Paid To) – prodavac predaje robu prevozniku ili drugoj osobi na dogovorenom mestu sa plaćenim prevozom i troškovima izvoznog carinjenja. Prodavac je ispunio obavezu kada robu preda prevozniku a ne u mesto odredišta.

CIP (Carriage And Insurance Paid To) – prodavac predaje robu prevozniku ili drugoj osobi na dogovorenom mestu sa plaćenim prevozom i osiguranjem robe protiv rizika oštećenja ili gubitka robe.

DAT (Delivered At Terminal) – prodavac isporučuje robu na dogovoreni terminal i snosi sve troškove dopremanja i izvoznog carinjenja u luci odnosno dogovorenom terminalu (pomorski, železnički, vazdušni). Kupac ima obaveze uvoznog carinjenja i ostalih troškova nakon uvoza.

DAP (Delivered At Place) – prodavac isporučuje robu na dogovoreno mesto na dolaznom prevoznom sredstvu sa svim troškovima i rizikom uključujući izvozno carinjenje.

DDP (Delivered Duty Paid) – prodavac isporučuje robu u dogovoreno mesto sa svim troškovima, ovo je maksimalna obaveza za prodavca jer obuhvata i izvozno i uvozno carinjenje.

kargo brod spedicija transport

Pariteti isporuke koji se primenjuju samo za pomorsku i unutrašnju plovidbu

FAS (Free Alongside Ship) – prodavac predaje robu uz bok broda (odnosi se za pomorski i rečni transport) i od tog trenutka svi troškovi i obaveze su na teret kupca.

FOB (Free On Board) – prodavac predaje robu na palubu broda u dogovorenoj otpremnoj luci od kog trenutka sve obaveze prelaze na kupca.

CFR (Cost and Freight) – prodavac isporučuje robu na palubu broda dogovorene luke ali sa plaćenim troškovima prevoza.

CIF (Cost, Insurance and Freight) – prodavac isporučuje robu na palubu broda sa plaćenim troškovima prevoza i osiguranjem do odredišne luke.

 

Objavio 4 Komentara

4 Comments

 • Enver Pasalic komentariše:

  Izvinjavam se sto nisam prije bio upoznat sa mogucnostima vase cijenjene kompanije, ali nakon detaljnog pregleda potencijala i mogucnosti koje nudite, nadam se da cemo, ubuduce, na obostrano zadovoljstvo saradjivati.
  Bez obzira da li ce vas odgovor biti pozitivan ili negativan, ja vam zelim uspjeh i svako dobro.
  S dubokim postovanjem,
  Enver Pasalic

 • Eleonora komentariše:

  Dobar dan.
  Treba mi pomoć oko određivanja pariteta. U pitanju je izvoz za Makedoniju, gde je u cenu robe koja se izvozi zaračunat prevoz vozilom, koje je inače u vlasništvu prodavca.

  Hvala unapred na pomoći!

 • Zoran komentariše:

  Dobar dan!Najlepse Vas molim da mi objasnjenje,pruzite pomoc u vezi uvoza rezane drvene gradje iz Kazahstana u Srbiju (Beograd).Prodavac mi nudi varijantu DAP.Da li mi je to garancija od rizika ostecenja ili gubitka robe?I ako nije postoji li takva garancija?

 • Stevan komentariše:

  Imam problem sa uvozom Ultrazvučnog aparata iz SAD-a.Da Vas upoznam o čemu se radi.
  Utrazvučni aparat o kojem je reč je stigao U Srbiju nalazi se u UPS-u.
  Međutim UPS ne može da otpočne proces carinjenja zato što je aparat stigao
  na moju adresu,ali kao fizičkom licu.Rekli su mi da ta vrsta pošiljke ne može da ide preko
  fizičkog već isključivo preko pravnog lica.Razgovarao sam sa kolegom od koje firme sam naručio
  aparat i on mi je rekao da nije problem da mi oni sada izdaju novu faktruru-račun koji će glasiti na moju
  firmu kao pravnom licu,ali da ja onda moram da platim robu sa firminog računa.
  Da li je to izvodljivo.
  Broj pošiljke koja je u UPS-u je 1ZC411J66712114779.
  Srdačan Pozdrav.

Ostavite komentar:

Označena polja zvezdicom su obavezna.

*