pariteti isporuke incoterms 2010

Pariteti isporuke skraćenice koje možete videti na našem sajtu prilikom popunjavanja e-upita za uvoz robe su skup jedinstvenih pravila prema kojima se obavlja međunarodna trgovina. Ova pravila se koriste kod sklapanja ugovora o međunarodnoj kupoprodaji robe i utiču na cenu robe što zavisi da li je prodavac dužan da izvrši isporuku do kupca, špeditera, prevoznika ili je kupac dužan da preuzme robu u prostorijama prodavca.

Međunarodni trgovinski termini INCOTERMS 2010

Ukratko, ovo je skup pravila kojima se određuje koje troškove i rizike u vezi s dostavom robe snosi prodavac a koje kupac. Prva pravila je izdala Međunarodna trgovinska komora (ICC) 1936.godine u Parizu i ona se revidiraju svakih 10 godina. Trenutno važe pravila INCOTERMS 2010, kojih ima ukupno 11. Ova reč je skraćenica od International Commercial Terms – međunarodni trgovinski termini. Više informacija možete pročitati na sajtu Međunarodne trgovinske komore (International Chamber Of Commerce) gde su sve skraćenice detaljno objašnjene a prenosimo ukratko šta znače:

Pariteti isporuke koji se primenjuju za sve vrste transporta

EXW (Ex Works) – franko fabrika, preuzimanje robe od strane kupca u fabrici prodavca. Ovde su minimalne obaveze za prodavca dok sve troškove snosi kupac.

FCA (Free Carrier) – franko prevoznik, prodavac predaje izvozno ocarinjenu robu prevozniku koga je odabrao kupac.

CPT (Carriage Paid To) – prodavac predaje robu prevozniku ili drugoj osobi na dogovorenom mestu sa plaćenim prevozom i troškovima izvoznog carinjenja. Prodavac je ispunio obavezu kada robu preda prevozniku a ne u mesto odredišta.

CIP (Carriage And Insurance Paid To) – prodavac predaje robu prevozniku ili drugoj osobi na dogovorenom mestu sa plaćenim prevozom i osiguranjem robe protiv rizika oštećenja ili gubitka robe.

DAT (Delivered At Terminal) – prodavac isporučuje robu na dogovoreni terminal i snosi sve troškove dopremanja i izvoznog carinjenja u luci odnosno dogovorenom terminalu (pomorski, železnički, vazdušni). Kupac ima obaveze uvoznog carinjenja i ostalih troškova nakon uvoza.

DAP (Delivered At Place) – prodavac isporučuje robu na dogovoreno mesto na dolaznom prevoznom sredstvu sa svim troškovima i rizikom uključujući izvozno carinjenje.

DDP (Delivered Duty Paid) – prodavac isporučuje robu u dogovoreno mesto sa svim troškovima, ovo je maksimalna obaveza za prodavca jer obuhvata i izvozno i uvozno carinjenje.

kargo brod spedicija transport

Pariteti isporuke koji se primenjuju samo za pomorsku i unutrašnju plovidbu

FAS (Free Alongside Ship) – prodavac predaje robu uz bok broda (odnosi se za pomorski i rečni transport) i od tog trenutka svi troškovi i obaveze su na teret kupca.

FOB (Free On Board) – prodavac predaje robu na palubu broda u dogovorenoj otpremnoj luci od kog trenutka sve obaveze prelaze na kupca.

CFR (Cost and Freight) – prodavac isporučuje robu na palubu broda dogovorene luke ali sa plaćenim troškovima prevoza.

CIF (Cost, Insurance and Freight) – prodavac isporučuje robu na palubu broda sa plaćenim troškovima prevoza i osiguranjem do odredišne luke.

 

Objavio 2 Komentara

2 Comments

 • Enver Pasalic komentariše:

  Izvinjavam se sto nisam prije bio upoznat sa mogucnostima vase cijenjene kompanije, ali nakon detaljnog pregleda potencijala i mogucnosti koje nudite, nadam se da cemo, ubuduce, na obostrano zadovoljstvo saradjivati.
  Bez obzira da li ce vas odgovor biti pozitivan ili negativan, ja vam zelim uspjeh i svako dobro.
  S dubokim postovanjem,
  Enver Pasalic

 • Eleonora komentariše:

  Dobar dan.
  Treba mi pomoć oko određivanja pariteta. U pitanju je izvoz za Makedoniju, gde je u cenu robe koja se izvozi zaračunat prevoz vozilom, koje je inače u vlasništvu prodavca.

  Hvala unapred na pomoći!

Ostavite komentar:

Označena polja zvezdicom su obavezna.

*