postupak uvoza dijetetskih proizvoda u Republiku Srbiju, špediterske usluge uvoza

Kod uvoza dijetetskih proizvoda u Republiku Srbiju moraju se ispuniti određeni uslovi pre samog procesa uvoza odnosno pre podnošenja zahteva za uvoz Ministarstvu zdravlja graničnoj sanitarnoj inspekciji. Važno je da se kao uvoznik dobro informišete šta je sve potrebno pribaviti od dokumentacije za proizvod kod proizvođača i koja procedura sledi nakon prispeća robe na granicu čime značajno ubrzavate odnosno olakšavate ceo postupak.

Svaki dijetetski proizvod ili pakovanje istog proizvoda (npr. 250ml, 500ml) moraju imati posebno mišljenje i moraju biti upisani u bazu podataka Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Pre samog upisa u registar pribavljaju se mišljenja određenih institucija koja su filter za dobijanje konačnog odobrenja za upis u registar.

Postupak pribavljanja mišljenja određenih institucija

Prvo je potrebno pribaviti mišljenje Farmaceutskog fakulteta u Beogradu za konkretan dijetetski proizvod. Fakultet vrši analize proizvoda čije troškove snosi uvoznik i proces može potrajati ukoliko nemate svu traženu dokumentaciju za proizvod od strane proizvođača.

Posle završene analize podnosi se zahtev VMA (Vojnomedicinska akademija) za isto mišljenje a nakon toga sa oba mišljenja može se podneti zahtev za upis u registar Ministarstva zdravlja Republike Srbije koje donosi rešenje o upisu za konkretan proizvod.

Posle dobijanja ovog rešenja podnosi se zahtev graničnoj sanitarnoj inspekciji za početak postupka analiziranja proizvoda i tek posle završene laboratorijske analize odobrava se uvoz odnosno carinjenje robe. Samo u slučajevima kada se stalno ponavlja uvoz za isti proizvod istog proizvođača ili šarže i kada se poseduju prethodne analize inspektor može odobriti carinjenje i bez analiziranja. Svi troškovi analize proizvoda ovlašćenih laboratorija padaju na teret uvoznika.

dijetetski proizvodi u slobodnoj prodaji nakon uvoza i carinjenja, apoteka

Koja dokumenta tražiti od proizvođača?

Kao i kod uvoza kozmetičkih proizvoda potrebno je pribaviti Health Certificate (zdravstveni sertifikat da je proizvod ispravan za ljudsku upotrebu). Takođe, dobro je pribaviti i Certificate Of Conformity (potvrda o saobraznosti) koji se prilaže kao dokaz o poreklu i obično prati obrazac EUR-1. Oba dokumenta se prilažu kod podnošenja zahteva graničnoj sanitarnoj inspekciji.

Špediterske usluge kod uvoza dijetetskih proizvoda

Zahtev sanitarnoj inspekciji podnosi špediter koji prilaže svu dokumentaciju u kopijama a koja je kasnije potrebna i za carinjenje a radi identifikacije proizvoda. Sanitarni inspektor može da uzorkuje određene vrste proizvoda po ličnom nahođenju i da iste pošalje u sertifikovanu laboratoriju na analizu i ispitivanje. Tek po završenom ispitivanju donosi rešenje o stavljanju u slobodan promet. Troškovi ovih analize se fakturišu uvozniku koji vrši plaćanje odmah po dobijanju fakture od strane laboratorije.

Tek nakon dobijenog rešenja za carinjenje ili konačnog rešenja ukoliko prethodno nije izdato može započeti proces carinjenja dijetetskih proizvoda.

Ukoliko planirate uvoz dijetetskih proizvoda u Srbiju iskoristite prednost E-upita za uvoz robe na našem sajtu za dobijanje informacija ili nas posetite u našim poslovnim prostorijama Žorža Klemansoa 37 Luka Beograd radnim danima 08,30-16,30.

Objavio 2 Komentara

2 Comments

  • Saša Jovan komentariše:

    Poštovani,
    mora li firma za uvoz dijetetskih suplemenata imati kod sebe zaposlenog 1.)farmaceuta ili 2.)doktora medicine, kao lica neophodnog za uključenje u ovakav uvozni posao sa dijetetskim suplementima?

  • Aleksandra Karamarković komentariše:

    Da li je preparat ,,Capsil,, za skidanje telesne težine tegistrovan kod vas?

Ostavite komentar:

Označena polja zvezdicom su obavezna.

*