uvoz kozmetike u srbiju, uvoz predmeta opšte upotrebe

Za uvoz kozmetike odnosno kozmetičkih proizvoda i predmeta opšte upotrebe u Republiku Srbiju mora se ispoštovati određena zakonska procedura pre samog pokretanja carinskog postupka. Važno je da se uvoznik dobro informiše o potrebnoj dokumentaciji koju proizvođač obezbeđuje za svoj proizvod kao i o postupku koji se sprovodi nakon prispeća dogovorenog kontigenta na granicu odnosno carinski terminal.

Definicija kozmetičkog proizvoda

Na osnovu Zakona o zdravstvenoj ispravnosti predmeta opšte upotrebe (Sl. Glasnik RS br.92/2011 član 3 i član 4, tačke 7 i 8) imamo tačnu definiciju kozmetičkog proizvoda:

Član 4 tačka 7

kozmetički proizvodi jesu supstance, preparati ili proizvodi koji dolaze u kontakt sa spoljašnjim delovima ljudskog tela (koža, dlaka, nokti, usne, spoljašnji polni organi) ili sa zubima i sluzokožom usne duplje, radi čišćenja, parfimisanja, menjanja njihovog izgleda i/ili korigovanja mirisa tela i/ili zaštite i održavanja
Član 4 tačka 8
kozmetički proizvodi sa posebnom namenom jesu proizvodi koji nemaju primarno biocidno dejstvo, koji se nanose na kožu i sluzokožu ili dolaze u dodir sa drugim delovima tela (kosa, nokti i slično), a za razliku od drugih kozmetičkih proizvoda, imaju posebno delovanje, specifičnu namenu i ograničeno vreme primene

Procedura uvoza kozmetičkih proizvoda u Srbiju

Procedura uvoza kozmetike i predmeta opšte upotrebe odnosno proces je sličan kao kod uvoza dijetetskih proizvoda u Srbiju koju možete pročitati u ranijoj objavi na blogu špedicija. Pre svega potrebno da obezbedite od strane proizvođača Health Certificate (zdravstveni sertifikat da je proizvod ispravan za ljudsku upotrebu) kao i Certificate Of Conformity COC (potvrda o saobraznosti) koji se prilaže kao dokaz o poreklu i obično prati obrazac EUR-1.

Oba dokumenta se prilažu uz zahtev za odobrenje uvoza Ministarstvu zdravlja, Graničnoj sanitarnoj inspekciji u tri primerka. Špediter sa kojim ste dogovorili zastupanje pred carinskim organima ova dokumenta podnosi u kopijama jer se kasnije koriste kod carinjenja kozmetičkih proizvoda a radi identifikacije.

carinska procedura za uvoz kozmetike u Srbiju, potrebna dokumentacija sanitarni pregled

Sanitarna kontrola kozmetičkih proizvoda pri uvozu

Inspektor sanitarne inspekcije može da uzorkuje robu odnosno određene vrste kozmetičkih proizvoda i pošalje na analizu u sertifikovanu laboratoriju. Sve laboratorijske analize padaju na teret uvoznika koji plaća troškove odmah nakon izdavanja fakture.

Takođe, svаki prоizvоd kојi sе prvi put uvоzi rаdi stаvlјаnjа u prоmеt nа tržištе Republike Srbije, pоrеd prеglеdа dоkumеntаciје, uslоvа trаnspоrtа i sklаdištеnjа, šаlје se nа lаbоrаtоriјsku prоvеru u оvlаšćеnе lаbоrаtоriје. Bitno je napomenuti da u službenoj kontroli sanitarna inspekcija priznaje samo nalaze i mišljenja ovlašćenih laboratorija.

Sanitarni inspektor rešenjem odobrava uvoz zdravstveno ispravnih kozmetičkih proizvoda ili zabranjuje uvoz zdravstveno neispravnih proizvoda i to u roku od 3 dana od izvršene kontrole. Ovo je bitno jer carinski organi ne mogu cariniti i staviti u slobodan promet kozmetičke proizvode bez rešenja sanitarnog inspektora o odobrenju uvoza.

Dakle, sanitarna kontrola kozmetičkih proizvoda obuhvata:

 • kоntrоla kompletne dоkumеntаciје proizvoda,
 • prеglеd i kontrola uslоvа trаnspоrtа kao i sklаdištеnjа robe,
 • fizički prеglеd rоbе nа licu mеstа i prоvеrа dеklаrаciје,
 • uzоrkоvаnjе rоbе rаdi lаbоrаtоriјskе prоvеrе zdrаvstvеnе isprаvnоsti.

Stručni saveti kod uvoza kozmetike u Srbiju

Ukoliko prvi put uvozite kozmetiku dobro se informišite kod špediterske kuće o samom postupku i potrebnoj dokumentaciji, načinu transporta za određene proizvode, uslovima skladištenja, magacinskom prostoru a stručne savete možete potražiti i kod nas.

Ako ste već uvoznik, imate potrebnu dokumentaciju i potrebna vam je ponuda špediterskih usluga i skladištenje robe:

Objavio 11 Komentara

11 Comments

 • Darko Ilić komentariše:

  Poštovani, u cilju započinjanja privatnog posla, planiram uvoz kozmetičkih proizvoda i suplemenata američke kompanije NutrientsMD. Zanima me šta je sve potrebno od dokumentacije da bih legalno mogao da vršim uvoz i promet, kao i koji je prvi korak koji treba da se načini u svemu tome.
  Molio bih da mi u kratkim crtama objasnite, ili mi date kontakte na koje mogu da se obratim za pomoć.

  S poštovanjem
  Darko Ilić

  • špedicija Beograd komentariše:

   Poštovani,
   za započinjanje biznisa verovatno su Vam potrebni stručni saveti koje možete zakazati i u neposrednom razgovoru u poslovnim prostorijama na Luci Beograd dobiti sve neophodne informacije.
   Hvala na poseti, pozdrav

 • Aleksandar Prvulović komentariše:

  Dobar dan,
  Od DHL-a dobio “Izjavu o oslobađanju od inspekcijskih kontrola. Prvi put. Moje pitanje je da li uvek i pri svakom uvozu možemo da koristimo ovaj formular za oslobađanje od inspekcijskih pregleda?
  Unapred hvala,
  Aleksandar

 • Tijana Nikolic komentariše:

  Poštovani, u cilju započinjanja privatnog posla, planiram uvoz kozmetičkih proizvoda CeraVe za negu kože i lica. Zanima me šta je sve potrebno od dokumentacije da bih legalno mogla da vršim uvoz i promet, kao i koji je prvi korak koji treba da se načini u svemu tome.
  Molila bih da mi u kratkim crtama objasnite, ili mi date kontakte na koje mogu da se obratim za pomoć.

 • Aleksandar Kocic komentariše:

  Postovani,
  Da li je dozvoljen uvoz kozmetickih uredjaja i aparata, odnosno licenca za isti.
  Hvala Vam.
  S postovanjem,
  Aleksandar

 • Maja Vukovic komentariše:

  Postovani,
  zanima me da li su potrebna sva ova dokumenta prilikom uvoza kozmetickog proizvoda za licnu upotrebu?

  Srdacan pozdrav,

  Maja

  • špedicija Beograd komentariše:

   Poštovana,

   procedura se naravno odnosi na pravna lica i preduzetnike kojima je to delatnost.

   hvala na poseti

 • Daliborka Ignjatic komentariše:

  Pozdrav ,htela bih da pocnem sa uvozom koymetike iz Amerike ,Victorias Secret i bath and works,da li je to moguce ,i sta je potrebno ,kome se obratiti ,da sve bude u skladu sa zakonom

  • špedicija Beograd komentariše:

   Poštovanje, naravno da je moguće, možete poslati upit za uvoz robe, u meniju imate obrazac ili pozvati na kontakt broj telefona sa sajta, hvala

Ostavite komentar:

Označena polja zvezdicom su obavezna.

*